Vrijdag vroeg in de ochtend waren enkele bestuurders en de coördinator van de Stichting tot Behoud Monumenten in de gemeente Waadhoeke present bij de toren van Dronrijp. Zij werden ontvangen door een van de kosters.

Vanwege een bericht over de onderhoudstoestand van de klokkenstoel moest er inspectie worden gedaan. Voor diegene die het beklimmen van de toren geen dagelijks werk is, was het best lastig om de smalle wenteltrap te beklimmen. Maar eenmaal boven was het genieten van de heldere zicht die ochtend. Om de omloop zijn een aantal werkzaamheden besproken, onder andere het op termijn aanpakken van de veertig galmborden. Daarnaast is de ophanging van de klokken bekeken en het oude uurwerk wat hier en daar ook wel wat verbetering kan gebruiken.

En als je dan toch in de toren bent, vallen wat details op; zoals de twee gaten in de vloer waarop het uurwerk staat. Vroeger liepen hier de touwen doorheen om de klokken te luiden. Tegen de muur staat nog een oude windvaan. Al met al een prachtige ochtend om zo een rijksmonument te bekijken die in eigendom is van de stichting.